Nyt on aika valita vuoden parhaat viinit!

Nämä kuusi viiniä tekivät tänä vuonna vaikutuksen Antti Rinta-Huumoon ja Juha Berglundiin ja ovat ehdolla Viini-lehden vuoden puna- ja valkoviiniksi.

Yleisöäänestys on päättynyt.

Viini-lehden valinta Vuoden valko- ja punaviiniksi julkistetaan Viini Wine Awards -gaalaillallisella. Samassa tilaisuudessa kerrotaan myös yleisöäänestyksen tulos. Valinnat on luettavissa seuraavasta Viini-lehden numerosta, joka ilmestyy 16.11. sekä nettisivuiltamme.

Punaviiniehdokkaat

Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2015

Joseph Drouhin, AC Moulin-à-Vent, Bourgogne, Ranska

Alko 432037, 15,98 €

Rypäle: Gamay

Kypsän marjainen tuoksu on punasävytteinen, muistuttaen mm. kirsikoita ja punaherukoita. Tuoksussa on myös yrttisiä ja savuisia vivahteita. Kevyehkö maku seuraa aromeiltaan kypsän marjaista, punasävytteistä, mehevää tuoksua. Viini on keveydestään huolimatta runsaan hedelmäinen ja se nostaa herkullisesti veden kielelle. Kokonaisuus on harmoninen ja hedelmäisyytensä ansiosta suutuntumaltaan pehmeä ja pyöreä. Kokonaisuus jättää pitkään suussa viipyvän, lämminhenkisen ja monivivahteisen tyylikkään jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Kevyet liharuoat sekä pataruoat.

Tommasi Crearo 2014

Tommasi Viticoltori, IGT Verona, Italia

Alko 419467, 18,98 €

Rypäleet: Cabernet Franc, Corvina Veronese, Oseleta

Avoin, reilun aromikas tuoksu tuo mieleen kuivatut hedelmät, makeat mausteet, kypsän kirsikan ja orastavan nahkaisuuden. Maku on varsin täyteläinen ja toistaa tuoksun aromit. Maussa on lisäksi kukkaista aromikkuutta ja tuntuvaa paahteisuutta. Mehukas suutuntuma saa ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös pehmeästä tanniinisuudesta. Viini jättää nahkaisen, rustiikkisen, pitkän jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Aromikkaat, paistetut tai grillatut tummat liharuoat, myös riista. Kovat ja suolaiset juustot.

Coma Vella 2009

Mas d’en Gil, DOCa Priorat, Katalonia, Espanja

Alko 430407, 31,99 €

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Cariñena, Garnacha País, Garnacha Peluda, Merlot, Syrah

Avoin ja kehittynyt, mutta runsas, tummasävytteinen tuoksu tuo mieleen makean karhunvatukan, mustaherukan ja luumun, myös kuivatut hedelmät ja makeat mausteet. Täyteläinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromit. Viinin maussa on lisäksi lakritsia, kahvia ja yrttejä. Suuntäyttävää makua ryhdittää mustikkaisen hapokkuuden lisäksi runsaat, mutta pehmeät tanniinit, sekä yrttinen ja hieman savuinenkin aromikkuus. Viini jättää pitkän, orastavan nahkaisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Kovat ja suolaiset juustot. Myös medium-kypsä tumma liha, esimerkiksi riista.

valkoviiniehdokkaat

Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015

Spanier-Gillot, Qualitätswein Rheinhessen, Saksa
Alko 945337, 17,53 €

Rypäle: Riesling

Avoin ja kukkainen tuoksu muistuttaa sitrushedelmiä sekä vihreitä omenoita. Tuoksussa on myös mineraalisuutta sekä savuisuutta. Ryhdikäs kuiva maku on nuorekas ja eloisa. Maussa on sitrusmaista hapokkuutta, joka nostaa veden välittömästi kielelle. Viinissä on myös särmikästä mineraalisuutta, joka tuo syvyyttä ja intensiivisyyttä viiniin. Kokonaisuus jättää pitkään suussa viipyvän, tiiviin ja samalla mehukkaan, kukkaisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Runsaat kalaruoat ja äyriäispastat hapokkaiden kastikkeiden kera.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016

Cloudy Bay, Marlborough, Uusi-Seelanti

Alko 556247, 29,90 €

Rypäle: Sauvignon Blanc

Avoimen aromikas, runsaan intensiivinen ja rehevä, mutta tyylikäs tuoksu. Tuoksusta voi tunnistaa raparperia, mustaherukkaa, karviaista ja muita kesäisen puutarhan vivahteita. Kuiva, mutta runsaan hedelmäinen maku toistaa tuoksun tiiviit aromit. Viiniä sävyttävät vielä mineraalisuuden ja sitrushedelmien eloisat piirteet. Viinin suutuntuma on hyvin terhakka, tuntuva hapokkuus ryhdittää viiniä ja kantaa kokonaisuutta pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkimakuun.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini, erityisesti savustetut tai graavatut kalat.

Redoma Branco 2016

Niepoort Vinhos, DOC Douro, Portugali

Alko 554077, 16,90 €

Rypäleet: Arinto, Códega, Rabigato, Viosinho

Runsas, leveän hedelmäinen ja monivivahteinen tuoksu tuo mieleen mm. persikan, hunajamelonin sekä punaisen omenan ja aprikoosin. Tuoksua monipuolistavat makean mausteiset ja tammitynnyrikypsytyksen tuomat, hennon paahteiset aromit. Runsas maku toistaa tuoksun aromit. Maussa on lisäksi mm. kermaisuutta, pähkinää, kukkaisuutta ja eksoottista hedelmäisyyttä. Leveää makua ryhdittää tammikypsytyksen tuoman rotevuuden lisäksi myös tuntuva, eloisa hapokkuus ja yrttisyys. Kokonaisuus jättää pitkään maistuvan, jämäkän, mutta tyylikkään jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset vaaleat liharuoat ja täyteläiset punalihaiset kalat. Älä tarjoa viiniä liian kylmänä.

Äänestys on päättynyt! Voittajat julkistetaan Viini Wine Awards -palkintogaalassa.

Palkintoa ei voi muuttaa rahaksi. Arvontaan osallistuvien nimi- ja yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa Viinilehti Oy:n suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Halutessasi voit kieltää tietojesi käytön/luovutuksen ilmoittamalla siitä Viinilehti Oy:n asiakaspalveluun. Katso arvonnan tarkemmat säännöt täältä.