Vuoden luomuviinit 2018

Valitsimme Vuoden luomuviinit nyt toista kertaa. Tänä vuonna eurooppalaiset jyräsivät. Voitot nappasivat nuorekkaan raikas saksalainen riesling sekä luonteikkaan marjainen italialainen punaviini.

Vuoden valkoinen luomuviini

Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015

945337, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Qualitätswein Rheinhessen / Saksa
Spanier-Gillot
17,96 € (0,75 l)
Luomu

Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Perustelu: Huippuvuoden Kalkglimmer ihastutti erityisesti poikkeuksellisen kypsän ja puhdaspiirteisen hedelmäisyytensä ansiosta. Myös alkuperäalueensa maaperää heijastava mineraalisuus ja viehkeä kukkaisuus tekivät moni-ilmeisestä viinistä kiehtovan. Kalkglimmerin laadusta kertoo sekin, että viini oli viime vuonna ehdolla myös Viini-lehden vuoden valkoviiniksi.

 

Vuoden punainen luomuviini

 

Valdifalco Morellino di Scansano 2015

487817, Alkon tuotesivu
Punaviini / DOCG Morellino di Scansano / Toscana, Italia
Loacker
Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Syrah
16,39 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Perustelu: Myös Vuoden luomupunaviini on huippuvuoden 2015 satoa. Morellinosta, joka paremmin tunnetaan nimellä Sangiovese, valmistettu viini huokuu persoonallisuutta, rustiikkisuutta ja luonteikkuutta. Viinissä yhdistyvät todella maukkaalla tavalla kypsä, mehukas marjaisuus ja maalaismainen eläimellisyys.


Viini Wine Awards

Viini Wine Awards on paitsi tunnustus lajinsa parhaalle viinille myös 14.11 järjestettävä gaala-illallinen, jossa juhlitaan vuoden aikana tehtyjä viinivalintoja. Viini Wine Awards palkittiin viime vuoden parhaana juhlana. Lue lisää täältä.

Liput tulevat myyntiin syyskuussa. viiniwineawards.fi


Näin valinta tehtiin

Viini-lehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten. Kaikki viinit maistetaan sokkona.

Vuoden luomuviini -tastingiin hankittiin kaikki 4 tai 5 tähteä saaneet, maksimissaan noin 30 euroa maksavat viinit, jotka on Alkoon listattu luomu-sertifioituina. Tällaisia luomuviinejä oli yhteensä 25. Näistä Berglund ja Rinta-Huumo tekivät lopulliset valinnat sokkomaistelun perusteella.

Luomuviinien valinnassa noudatettiin Viini-lehden Vuoden viini -valintojen yleisiä kriteerejä. Viinin tulee olla harmoninen kokonaisuus ja luonteikas. Lisäksi sen tulee olla kaikkien viininystävien ulottuvilla, siis Alkon vakivalikoimassa ja hinnaltaan kohtuullinen eli ei juuri 30:a euroa kalliimpi.

Lisää laadukkaita luomuviinejä Viini-lehden numerossa 1/2018 (ilm. 8.2).