Vuoden parhaat hanaviinit 2019

Hanaviinit ovat oivallisia kesäjuomia vaikkapa mökille tai piknikille. Viinilehden viiniasiantuntijat Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund valitsivat niistä parhaimmat. Tässä ne ovat!

LAB Reserva hanapakkaus 2017

936858, Alkon tuotesivu
Punaviini / Vinho Regional Lisboa / Portugali
Casa Santos Lima
Touriga Nacional;cabernet Sauvignon;syrah
32,99 € (3 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tuoksu on mehevä ja tummasävytteisen marjainen, makeaa kirsikkaa, mustaherukkaa ja mustikkaa. Tuoksua värittävät vielä paahteisuuden, makeiden mausteiden ja viilentävien yrttien vivahteet. Maku on melko täyteläinen ja suutuntumaltaan pehmeän maukas ja se toistaa tarkasti tuoksun aromit. Hyvin suunmyötäistä makua ryhdittää marjainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit, jotka kannattelevat kokonaisuutta kevyen paahteiseen sekä kuivattuja hedelmiä aromeiltaan muistuttavaan, vienon nahkaiseenkin jälkivaikutelmaan.

Ruokasuositus: Tummat liharuoat ja kovat, suolaiset juustot.


Devil’s Rock Riesling hanapakkaus

576948, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Qualitätswein Pfalz / Saksa
St. Ursula
Riesling
32,99 € (3 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tuoksu on makean hedelmäinen, leveä ja avoin. Kypsää persikkaa, omenaa ja aprikoosia, myös makean mausteisia vivahteita. Maku on runsaan hedelmäinen ja lähes kuiva. Se toistaa tarkasti tuoksun aromit. Siinä on lisäksi persikan kiveä, sitruunaa ja kukkia. Puhdaspiirteinen, maukas ja vienoja makeitakin vivahteita tarjoava maku saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta. Kokonaisuus on hienosti tasapainossa. Viini jättää melko pitkään maistuvan, kevyesti suuta supistavan, mutta silti veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen ruokaviini, myös hieman maustetummat ruoat.


Näin valinta tehtiin

Viinilehden Vuoden hanaviiniä 2019 valitessa maistettiin yhteensä 26 punaista ja 21 valkoista hanaviiniä. Mukaan valittiin Viinilehden aikaisempien arvioiden parhaat viinit. Kaikki viinit ovat Alkon vakiovalikoiman tuotteita. Hanaviinit maistettiin sokkona ja voittajat valittiin ennen viinien paljastamista. Viinit maistoivat ja arvioivat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo.

Hanapakkausviinien tärkeimmät arviointikriteerit olivat tekninen laatu ja puhtaus, tasapaino viinin eri elementtien välillä ja viinin monikäyttöisyys.  Hanapakkausviinejä nautitaan usein seurustelun yhteydessä tai ruokajuomina isoille seurueille ja moninaisille mauille, jolloin viinin monikäyttöisyys korostuu.

”Hyvän hanaviinin tulee olla helposti lähestyttävä ja monikäyttöinen, koska viinejä tarjotaan usein sekalaisten makujen ja ruokien kanssa isoille seurueille. Liiallinen särmikkyys hanaviineissä ei ole hyvästä.

Monen punaviinin särmikkyyttä tasoitti hento makeus – myös sellaisten, joihin makeus ei tyylillisesti kuulu. Tiettyyn tasoon asti pieni makeus voi olla hyväkin asia mutta selkeä makeus punaviinien kohdalla häiritsi.

Parhaiden hanaviinien valinta oli tänä vuonna hieman hankalaa, koska kolmen kärki – etenkin punaviineissä edusti hyvinkin erilaisia tyylisuuntauksia.”

Voittajaviinit julkaistaan Viinilehdessä ja palkitaan Viinilehti Wine Awards -gaalassa marraskuussa. Kaikki viiniarviot on luettavissa Viinistä viinin -vuosikirjasta, Viinilehti.fi -sivuilta sekä Viinistä viiniin -applikaatiosta. Uutuusviinien arviot löytyvät aina tuoreimmassa Viinilehdestä.