Viinilehden Vuoden viinit 2020

Viinivalinnoissamme olemme pitäneet aina tärkeänä, että viineissä on autenttisuutta, omaperäisyyttä ja tunnistettavuutta. Tällaiset viinit eivät välttämättä ole kuluttajille niitä kaikkein helpoimpia lähestyä, mutta valintatilanteessa erityisesti nämä ominaisuudet ovat meille tärkeitä”, sano­vat kilpailun tuomarit Juha Berglund ja Antti Rinta-­Huumo. Vuoden punaviini ja Vuoden valkoviini 2020 julkistetaan Viinilehti Wine Awards -virtuaalitastingissä 11.11.2020.

Vuoden luomupunaviini:

Zanovello Ca’Lustra Belvedere Marzemino 2016, 497747

”Vuoden ­punaiset luomuviinit ­olivat ensituntumaltaan ja ­nuuhkaisultaan varsin tasaväki­siä. Maistamiskierroksella luonteikkuuksista löytyi kuitenkin selkeitä eroja. Tehtyämme Vuoden luomu­puna­viini­valinnan, yllätyimme itsekin, että valitsimme naturalviinin.”

Vuoden luomuvalkoviini:

Pieropan La Rocca 2017, 584257

”Vuoden valkoinen luomuviini erottui välittömästi edukseen tiiviin hedelmäisyyden ja harmonisen, pitkän, tasapainoisen ja vivahteikkaan luonteensa ansiosta. Vaikka viini onkin hieman hintava, on se huikea osoitus huippulaadukkaasta Soaven valkoviinistä.”

Vuoden roseeviini:

Casal Garcia Rose, 946107

”Vuoden roseeviini 2020 on vuosikerraton viini. Siinä ihastutti raikkaus, puhdaspiirteinen marjaisuus ja lähes hersyvän herkullinen luonne. Vaikka viinissä on pikkuruista makeutta, on se erittäin miellyttävässä tasapainossa. Makeus hieman pyöristää suutuntumaa ja tuo korostuneesti esiin kypsän marjaisia vivahteita. Pirskahtelevuus tuo entisestään esiin viinin raikkautta ja nostaa reilusti veden kielelle.”

Vuoden punainen hanaviini:

2u Duas Uvas hanapakkaus 2018, 439068

Vuoden valkoinen hanaviini:

Tommasi Pinot Grigio hanapakkaus 2019, 903288

”Hyvä hanaviini on mielestämme monikäyttöinen ja helposti lähestyttävä, koska se nautitaan usein isommalla porukalla ja/tai ruokajuomana esimerkiksi noutopöydässä. Koska haluamme painottaa näitä ominaisuuksia, viinin luonteikkuus ja persoonallisuus saattavat toisinaan tästä lähtökohdasta hieman kärsiä.

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös tänä vuonna useaa punaviiniä tasoitti ja pyöristi pieni makeus. Jäännössokeri peittää toki myös viinien teknisiä virheitä, mutta mielestämme sitä ei tarvitse liikaa tuomita, kunhan makeus ei tule liiallisesti esiin. Pikkuriikkinen makeus tekee viinistä usein helpommin lähestyttävän ja helpottaa sen yhdistelyä erilaisten ruokien seuraan. Maistamamme punaviinit olivat varsin laadukkaita. Parhaat valkoviinit olivat tyyleiltään tänä vuonna hyvinkin erilaisia toisiinsa verrattuna.”

Viinilehden Vuoden kuohuviini:

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Viinilehden Vuoden samppanja:

Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012

Vuoden punaviini: Voittaja julkistetaan 11.11.2020

Vuoden valkoviini: Voittaja julkistetaan 11.11.2020