Vuoden parhaat luomuviinit 2019 tulevat Ranskasta

Viinilehden Vuoden luomuviinit valittiin 2019 kolmatta kertaa. Voittajaviinit tulevat Ranskasta, punainen Bordeaux´sta ja valkoinen Bourgognesta.

Viinilehden Vuoden luomuviinit valittiin nyt kolmatta kertaa. Luomusertifioitujen viinien määrä Alkossa kasvaa vuosi vuodelta ja tänä vuonna maisteltavana oli ennätysmäärä luomuviinejä. Voittajaviinit tulevat Ranskasta, punainen Bordeaux´sta ja valkoinen Bourgognesta.

Château Grand Francais Rouge 2015

923607, Alkon tuotesivu
Punaviini / Bordeaux, Ranska
Chateau Grand Francais
Cabernet Sauvignon, Merlot
19,47 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tuoksu on avoin ja luonteikas, kypsän hedelmäinen, tummasävytteisen marjainen, lyijykynämäinen, paahteinen ja sorainen, jopa kukkainen. Melko täyteläinen ja kypsän marjainen maku, jossa on mustaherukkaa, hapankirsikkaa, hentoa savua ja yrttisyyttä. Viinissä on lisäksi myös mm. pippurisuutta ja hennosti kuivattuja hedelmiä. Runsaat, mutta varsin pehmeät, tanniinit ja eloisa hapokkuus tuovat makuun särmää ja kantavat kokonaisuutta pitkään, kevyesti suuta kuivattavaan jälkimakuun.

Ruokasuositus: Tummat lihat mediumkypsänä.


Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2016

522467, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AC Bourgogne / Ranska
Albert Bichot
Chardonnay
19,78 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tuoksu on avoin, tyylikkään hedelmäinen, puhdaspiirteisen ja lähes eksoottinenkin. Valkoista persikkaa, aprikoosia ja omenan aromeja, myös paahteisen mausteisia ja pähkinäisiäkin vivahteita. Maku on kuiva, mutta pehmeä ja kypsän hedelmäinen. Aromeiltaan se toistaa tuoksun vivahteet. Siinä on lisäksi sitrusmaisuutta ja hentoa kermaisuutta. Suutuntumaa ryhdittää reilu hapokkuus ja mausteinen aromaattisuus. Kokonaisuus jättää hieman suuta supistavan, mutta veden kielelle nostattavan, vienosti paahteisen ja pitkän jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen viini runsaiden kala- ja äyriäisruokien seuraan.


Juha ja Antti kommentoivat valintojaan:

”Luomuviinien valinnassa korostuu keskimääräistä enemmän viinin luonne ja persoonallisuus. Luomu ei sinänsä tarkoita, että viini olisi laadukkaampaa, mutta usein luomuviineissä on omanlaisia ominaispiirteitä ja viinien tyylillinen kirjo on tavanomaista laajempaa.

Tämän vuoden luomuvalkoviini on laadukas, alkuperälle tyypillinen, huolellisesti tehty viini, jota on työstetty mahdollisimman vähän. Punaviini tulee klassiselta viinialueelta, vaikkakaan se ei ole tyypillinen alueen viini (sokkomaistelussa oletimme viinin alkuperäksi Etelä-Ranskan). Voittajapunaviini on avoin ja täydessä kukassaan juuri nyt, mutta olemme epävarmoja viinin kehittymisestä tulevaisuudessa.”