Vuoden 2017 hanaviinit

Vuoden 2017 punainen hanaviini on edullinen laatutuote Portugalista, valkoinen hanaviini on chileläinen riesling. Viini-lehti valitsi vuoden hanaviinit kesän kynnyksellä kesäkuussa 2017.

Vuoden punainen hanaviini

2u Duas Uvas hanapakkaus 2016

439068, Alkon tuotesivu
Punaviini / Vinho Regional Lisboa / Portugali
Quinta do Conde
Castelão, Syrah, Tinta Roriz, Touriga Franca
26,80 € (3 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tummasävytteisessä tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja makeaa mausteisuutta, myös hentoa kahvisuutta. Suuntäyttävän runsaassa maussa on lisäksi kypsää kirsikkaa, luumua ja maanläheistä multaisuutta. Viini saa ryhtiä kypsästä tanniinisuudesta ja kirsikkaisesta hapokkuudesta. Pitkä jälkivaikutelma on paahteinen ja hennon kahvinen.

Vuoden Valkoinen Hanaviini

Cono Sur Bicicleta Riesling hanapakkaus 2016

582198, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Chile
Vina Cono Sur
Riesling
30,89 € (3 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tuoksussa on kypsää persikkaa ja omenaa, vienoa mausteisuutta ja kukkaisiakin vivahteita. Kuivassa mutta hedelmäisessä maussa on lisäksi reilua sitruunaisuutta ja yrttisyyttä, myös maaperän soraisuutta. Jopa vienoa makeutta tarjoava suutuntuma saa ryhtiä maun mausteisuudesta ja reilun sitruksisesta hapokkuudesta. Kokonaisuus jättää pitkän, reilusti veden kielelle nostattavan, eloisan jälkivaikutelman.

Näin valinta tehtiin

Viini-lehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten.

Vuoden hanaviinit valittiin Alkon vakiovalikoiman tuotteista, jotka ovat saaneet lehden uutuusarvioissa ja Viinistä viiniin -kirjassa parhaat arviot. Viinit maistettiin sokkona ja päätökset voittajista tehtiin ennen viinien paljastamista. Yhteensä maistettiin 21 hanapakkaukseen pakattua puna- ja 11 valkoviiniä.

Viinit arvioitiin tutuin kriteerein: teknisen laadukkuuden ja puhtauden lisäksi tasapainoisuus viinin eri elementtien välillä oli arvossaan.

Hanapakkausviinejä käytetään usein seurusteluviineinä isommille seuruille, joissa yhtä yhteistä suosikkiviinityyliä on vaikea löytää tai niitä tarjotaan ruokapöydässä sekalaisten makujen ja ruokien kanssa. Siksi hyvän hanapakkausviinin tulee olla helposti lähestyttävä ja monikäyttöinen. Kaikki vuoden punaviiniehdokkaat olivatkin varsin helposti lähestyttäviä. Viinejä yhdisti myös kypsä, lähes makea hedelmäisyys tai marjaisuus, sekä usein myös paahteinen aromikkuus.

Myös valkoviinivalinnassa painotettiin viinin monikäyttöisyyttä aperitiivista seurustelujuomaksi ja toimivuutta mahdollisimman monen erityyppisen ruoan seurassa.

Lisää parhaiden hanaviinien arvioita Viini-lehden numerossa 5/2017 (ilm. 22.6.).