Vuoden 2017 luomuviinit

Viini-lehti valitsi tänä vuonna ensimmäisen kerran Vuoden luomuviinit. Vuoden valkoinen luomuviini on chileläinen chardonnay, punaviiniksi valikoitui luonteikas sekoiteviini Portugalista.

Vuoden valkoinen luomuviini

Matetic EQ Organic Chardonnay 2013

576717, Alkon tuotesivu
Valkoviini / DO San Antonio / Chile
Vinos y Turismo
Chardonnay
15,98 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Perustelu

Valinta oli poikkeuksellisen vaikea. Kolme parasta viiniä olivat maaliviivalla aivan rinta rinnan. Huippulaadukkaita kaikki, ja erinomaisia oman tyylinsä edustajia.

Uuden maailman tammitetut chardonnay-viinit eivät ole viime vuosina olleet kovin mediaseksikkäitä – osin syystä. Vaikka näiden viinien tyyli onkin vuosien varrella muuttunut kevyemmin tammitetuiksi, harmonisia viinejä on ollut vaikea löytää, ainakaan lompakkoystävälliseen hintaan.

Silloin kun tammi ja kypsä hedelmä ovat tyylikkäässä harmoniassa, tammiset chardonnayt ovat erittäin herkullisia viinejä. Kun tällainen tasapainoisen maukas viini löytyi, halusimme kohdistaa valintamme siihen.

Vuoden Punainen luomuviini

Symington Altano Organic 2015

437777, Alkon tuotesivu
Punaviini / DOC Douro / Portugali
Symington Family Estates
Alicante Bouschet, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional
14,49 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Perustelu

Alkuvuodesta uutuutena valikoimaan tullut Symington Altano Organic nousi heti voittajaksi. Vaikka mainioita ehdokkaita oli useampia, Douro-joen mutkittelevista maisemista tuleva viini viehätti luonteikkuudellaan. Sen perustana on portugalialaisille viineille tyypillinen piirre: viinit valmistetaan pitkälti maan ”natiivilajikkeista”, joita ei juurikaan viljellä muualla. Touriga Nacional-, Touriga Franca-, Tinta Barrocca-, Tinta Roriz-, Tinto Cão- ja Alicante Bouschet-lajikkeet antavatkin tälle viinille herkullista persoonallisuutta.

Näin valinta tehtiin

Viini-lehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten. Kaikki viinit maistetaan sokkona.

Vuoden luomuviini -tastingiin hankittiin kaikki 4 tai 5 tähteä saaneet, alle 30 euroa maksavat viinit, jotka on Alkoon listattu luomu-sertifioituina. Näistä Berglund ja Rinta-Huumo tekivät lopulliset valinnat sokkomaistelun perusteella.

Alkon valikoimissa toki on monta huippuviiniä, jotka tuotetaan lähtökohtaisesti luomumenetelmin, mutta jotka eivät syystä tai toisesta ole hankkineet sertifikaattia. Osa nimekkäistä, omanarvoisista tuottajista vierastaa serftikaattia periaatteellisista tai käytännöllisistä syistä.

Sertifiointi on raskas prosessi, joka asettaa viinintuotannolle tiukkoja rajoituksia. Kun virallista luomusertifikaattia ei ole, huonon vuoden sattuessa säännöksistä voidaan poiketa.

Kuluttajan näkökulmasta sertifikaatti on kuitenkin viinivalintaa helpottava asia. Se myös on omiaan lisäämään kiinnostusta viinien tuotantotapaan ja luonnonmukaisuuteen. Jo lähes 10 prosenttia Alkon myymistä viineistä on sertifioituja luomuviinejä, ja niiden määrä on kasvussa. Ruotsissa luomuviinien osuus lähenee jo 20 prosenttia.

Luomuviinien valinnassa noudatettiin Viini-lehden Vuoden viini -valintojen yleisiä kriteerejä. Viinin tulee olla harmoninen kokonaisuus ja luonteikas. Lisäksi sen tulee olla kaikkien viininystävien ulottuvilla, siis Alkon vakivalikoimassa ja hinnaltaan kohtuullinen eli ei juuri 30:a euroa kalliimpi.

Lisää laadukkaita luomuviinejä Viini-lehden numerossa 2/2017 (ilm. 23.3.).